vineri, 18 octombrie 2013, 2:49 view Vizualizări: 1306 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Vladimir Voronin: Vom lucra pentru a schimba Guvernul Republicii Moldova și mai departe

Фото: ruvr.ru
Parlamentul Republicii Moldova a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului. Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat pentru "Vocea Rusiei" că decizia parlamentului nu a fost neașteptată pentru el și că partidul său pregătește un "marș asupra Chișinăului", cerînd alegeri anticipate și schimbarea guvernului.

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi împotriva moțiunii de cenzură a guvernului condus de prim-ministrul Iurie Leancă, transmite RIA Novosti.

Pentru votul de neîncredere au votat 36 de deputați – 34 din Partidul Comuniștilor și doi deputați independenți. În Parlamentul Republicii Moldova sînt 101 deputați. Astfel, această inițiativă nu a întrunit numărul necesar de voturi potrivit Constituției – minimum 51.

Inițiatorii examinării în parlament a moțiunii de cenzură au fost comuniștii, care au declarat că "acțiunile autorităților în ceea ce privește aeroportul din Chișinău și Banca de Economii sînt contrare intereselor statului".

Despre rezultatele votului în parlament și starea de spirit a cetățenilor republicii a vorbit pentru președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, într-un interviu acordat postului de radio "Vocea Rusiei".

- Ce fel de cereri au mai înaintat comuniștii pe lîngă cerințele deja menționate?

- Cererea de bază – demisia guvernului pentru toate încălcările în privatizarea Băncii de Economii și Aeroportului Chișinău, care a fost dat în concesiune pentru 50 de ani.

Documentele pentru ambele proiecte au fost întocmite cu încălcări grave a legislației Republicii Moldova. Examinarea în parlament a fost unilaterală. Pe de o parte, au rămas 250 de mii de acționari ai BEM. Pe de altă parte, puterea care a mers la această înșelătorie. Între aceste partide nu se ajunge la o conversație și înțelegere.

Autoritățile nu vor să recunoască că a fost efectuată o înșelătorie foarte mare – în mod deschis, fără măști, fără a ataca actualii liberal-democrați, au luat banca de la popor. La fel cu aeroportul. Au fost mai multe proiecte privind viitorul aeroportului. Au fost cei care ar putea finanța reconstrucția aeroportului. Cu toate acestea, autoritățile au făcut o concesie pentru 50 de ani. Acum, Aeroportul Internațional Chișinău nu aparține de fapt Republicii Moldova.

- Problema demisiei nu a fost soluționată pe 17 octombrie. Ce va întreprinde Partidul Comuniștilor în continuare?

- Am fost siguri că gruparea formată în parlament, care are mai multe mandate decît partidul nostru, nu va permite ca acest guvern să demisioneze.

Am pregătit o altă propunere pentru moțiunea de cenzură, care va fi prezentată săptămîna viitoare. În paralel se face un lucru cu rezultate bune – oamenii se răzvrătesc împotriva celor ce se întîmplă.

Numărul de persoane și proteste este în creștere zi de zi. Vom continua cu programul stabilit, cu viitoarea "revoluție de catifea" în Republica Moldova, pentru a scăpa țara de oligarhi.

- Ce vor întreprinde comuniștii după un astfel de vot? S-a vorbit despre un marș asupra Chișinăului, la care să ia parte toată populația Moldovei.

- Da, această pregătire are loc. Se lucrează în teritoriu, oamenii ies la mitinguri locale, se înscriu ca voluntari. Rămîne de văzut cînd să mergem cu tot poporul la Chișinău pentru alegeri parlamentare anticipate și schimbarea guvernului.


Cuvinte cheie: Moldova, Guvern, Voronin
comments powered by Disqus